Atlantikwall

Erik en zijn vrienden gaan in de duinen van Scheveningen op onderzoek uit in de bunkers van de Atlantikwall. Langs de hele Nederlandse kust (en op de Waddeneilanden) kun je nog sporen van deze verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog aantreffen. In november 2017 werd er tijdens bouwwerkzaamheden – net als in Dertiendagh – zelfs nog een nieuwe bunker ontdekt aan de Scheveningse Noordboulevard.

De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden.

De Atlantikwall was geen aaneengesloten muur van verdedigingswerken zoals de naam suggereert. De verdedigingswerken waren geconcentreerd op strategische punten als riviermondingen, zoals bij Hoek van Holland en IJmuiden. Langs de tussenliggende kust werden op geruime afstand van elkaar verdedigingsposten gebouwd. Feitelijk was de Atlantikwall een aaneenschakeling van kustbatterijen, versperringen en ondersteuningsbunkers. Behalve artillerie tegen invasieschepen werd ook luchtafweer en antitankgeschut geplaatst. Bij dit antitankgeschut werden veelal tankversperringen aangelegd, zoals tankgrachten, drakentanden, tankmuren en tankvallen. De Atlantikwall is nooit helemaal voltooid. Na de invasie in Normandië op 6 juni 1944, waarbij de Atlantikwall werd doorbroken, is de bouw grotendeels stilgelegd. Op dat moment waren er nog maar 10 273 bunkers afgewerkt en waren er nog 799 bunkers in aanbouw. (bron: wikipedia)

Zelf in een bunker kijken of meer weten over bunkers? Er zijn heel wat bunkers opengesteld voor publiek, vaak met een bezoekerscentrum of museum erbij. Ga bijvoorbeeld eens kijken in het

ATLANTIKWALLMUSEUM SCHEVENINGEN 

of de

TIGER STELLUNG TERSCHELLING

 

Atlantikwall en bunkers in Nederland boek jeugdboek
Soldaten in de Tweede Wereldoorlog